Ohjeita ratsastajille

Tutustu ohjeisiin huolellisesti. Mikäli olet varannut ratsastuksen useammalle hengelle, huolehdi että kaikki osanottajat ovat näistä ohjeista tietoisia!

Kun tulet ratsastamaan, valmistaudu saapumaan tallille puoli tuntia ennen lähtöaikaa ja varaa aikaa vartin verran myös retken jälkeen. Ensin suoritetaan maksu, jonka jälkeen sovitetaan tarvittavat lainavarusteet (sisältyvät hintaan). Kun kaikki ratsastajat ovat paikalla ja valmiina, siirrytään ratsastuskentälle, jossa satuloidut hevoset ja ohjaaja tai kaksi odottavat. Retken vetäjä kysyy vielä kaikkien ratsastustaustat ennen hevosten jakoa, sano tässä kohti rohkeasti jos jännität tai hevosvalinnassa täytyy huomioida jotain muuta. Selkään noustaan henkilökunnan jäsenen avustamana ja jakkaran päältä. Ennen lähtöä käydään läpi ratsastusohjeet tarvittavassa mittakaavassa, apua saa myös retken aikana.

Maastossa edetään osallistujien taitojen ja toiveiden sekä maaston mahdollisuuksien mukaan vaihdellen rauhallisesta käynnistä tasaiseen tölttiin, reippaaseen raviin tai vauhdikkaaseen laukkaan. Vakioretkillä noudatetaan retken kuvausta eli varatessasi muille kuin itsellesi, varmista että kaikki osallistujat ovat tietoisia retken sisällöstä! Tilausryhmissä vauhti sovitetaan ns. heikoimmain lenkin mukaan.

Ratsastamaan ei kannata yllätyksenä tuoda sellaista henkilöä, jonka "ratsastusstatus" ei ole tiedossa. Taustalla voi olla pahakin hevos-/ratsastuspelko. Tilanne on tällöin ikävä kaikille osapuolille.

Retkien alkamisaika lähtee siitä, kun asiakas saa hevosen haltuunsa eli retkiaikaan lasketaan selkäännousu ja alkuohjeistus. Tähän menee yleensä ryhmän koosta riippuen 5-15 minuuttia. Maksutapoina meillä käyvät käteinen, Smartum (sovellus, setelit), Edenred (sovellus, setelit), ePassi ja Eazybreak.

Turvallisuus ja rajoitukset

Hevosemme ovat kilttejä ja hyvin koulutettuja, asiakas- ja maastokäyttöön sopivia yksilöitä. Ne ovat kuitenkin saaliseläimiä, jotka reagoivat viime kädessä synnynnäisten vaistojensa mukaan. Siksi on tärkeää, että kuuntelet tarkasti kaikki vetäjiltämme saamasi ohjeet ja noudatat niitä. Meteli, hosuminen ja kovat otteet hermostuttavat hevosta, eikä se silloin ole parhaimmillaan. Ratsastajan arkuus tai kokemattomuus ei ole este hevosen kanssa olemiseen, kunhan itsehillintä ja harkintakyky ovat tallella. Päihtyneenä ei hevosen lähelle ole asiaa.

Ratsastajat eivät ole vakuutettuja tallin puolesta. Tapaturmilta ei aina voida välttyä: kaikista kiltein ja varmoin hevonenkin voi kompastua tai säikähtää ja ratsastaja tämän seurauksena pudota. Hevonen voi myös esimerkiksi astua varpaille. Tiedosta riskit ja huolehdi itse vakuutuksesi voimassaolosta. Emme kuitenkaan edellytä vakuutusta, käytä tässä omaa harkintaa. Raskaana olevia henkilöitä emme ota ratsastamaan.

Hevosemme ovat pienikokoisia ja meillä on ratsastajille 95kg painorajoitus. Tämä rajoitus on isoimmille ja vahvimmille hevosillemme, pienemmät kantavat luonnollisesti kevyempiä ratsastajia. Ikäraja varsinaisille retkillemme (Töltti, Issikka, Issikkaplus, Vauhti) on 12 vuotta, tätä nuoremmilta edellytämme säännöllistä ratsastuskokemusta: joko viikoittaisia ratsastustunteja vähintään vuoden ajalta tai muuta vastaavaa kokemusta niin, että perusaskellajit sujuvat itsenäisesti. Talutusratsastus ja Minisafarit ovat ikärajattomia. Tilausryhmien kohdalla pystymme usein tekemään poikkeuksia, retki suunnitellaan tällöin nuorimmaisen taitojen mukaan.

Varusteet

Tarjoamme käyttöösi vaellusratsastukseen tarvittavat varusteet. Meiltä löytyy kypäriä (48-61), kypärämyssyjä, haalareita, takkeja, housuja, villapaitoja, jalkineita (35-46), chapseja, hanskoja, huomioliivejä... Sadesäällä saat meiltä lainaksi myös sadevaatteet. Maastossa edetään reippaammillakin retkillä suurin osa ajasta käyntivauhtia, joten varsinkin talvella ratsastajalle tulee helposti kylmä. Vaatetta kannattaa siis ennemmin pukea liikaa kuin liian vähän. Vaatetuksen valinnassa huomioi myös joustavuus ja mukavuus, housuissa kannattaa välttää paksuja sisäsaumoja. Kengistä tulee löytyä pieni kanta ja mieluusti vartta nilkan tueksi.

Retkellä voit käyttää myös omia ratsastusvarusteitasi, muistathan kuitenkin ehdottomasti pestä ja / tai desinfioida ne mikäli olet käyttänyt niitä toisella tallilla! Vaatteisiin riittää konepesu 60 asteessa, muut varusteet (kypärä, kengät, chapsit) tulee puhdistuksen jälkeen käsitellä desinfiointiaineella. Tähän tarkoitukseen käy hyvin veteen liuotettava Virkon S -tabletti, jota saa mm. apteekeista ja maatalouskaupoista. Näillä varotoimenpiteillä minimoidaan riski ikävien hevostautien kulkeutumisesta ihmisten mukana tallilta toiselle.

Peruutukset

Sääolosuhteet, jolloin vaellusratsastusta ei voida toteuttaa:

  • kova pakkanen (n. -20°C, +/- 5 riippuen tuulesta)
  • helle (rauhallisemmille retkille 30°C, Vauhti- ja Issikkaplus-retkille 25°C)
  • kova tuuli (riski puiden kaatumiselle ja hevosten säikkymiselle)
  • rankkasade (tavallinen sade ei haittaa)
  • ukkonen

Pidätämme oikeuden näissä tapauksissa turvallisuussyistä perua tai siirtää ratsastusta. Seurailemme sääennusteita ja olemme asiakkaisiin yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta joskus säätilanne voi muuttua äkistikin.

Vakioretket: mikäli joudut itse peruuttamaan ratsastuksesi, tee se mieluiten viimeistään edellisenä päivänä. Mikäli peruutus tapahtuu alle kaksi (2) tuntia ennen retken alkua tai asiakas ei saavu paikalle, veloitetaan asiakkaalta koko tilauksen hinta.

Tilausryhmät: mikäli koko tilaus peruutetaan alle kaksi (2) vuorokautta ennen toteutusta, veloitetaan puolet tilauksen arvosta ja koko arvo, mikäli peruutus tapahtuu alle kaksi (2) tuntia ennen toteutusta tai ryhmä ei saavu
paikalle. Yksittäiset poisjäännit ilman kuluja, kun ne ilmoitetaan tallille viimeistään kaksi (2) tuntia ennen toteutusta.

Mikäli peruutat tulosi Suomen Urheiluopistolle, muista perua ratsastusretkesi suoraan meille!